Hyracotheriumdieet: herbivoor
grootte: 20 centimeter hoog
gewicht: een paar kilo
tijd: vroeg Eoceen
locatie: Europa, Azië en Noord-AmerikaOok bekend als Eohippus.
Dit was het oudste en kleinste paardje ooit, niet groter dan een kat en met vier hoefachtige tenen (Aan de voorpoten, de achterpoten hadden er drie.). De vroegere voorouders hadden nog meer tenen, maar die zijn nog te primitief om als paard te worden aangezien. Een ander primitief kenmerk van Hyracotherium was het gebit, dat bestond uit 44 tanden en kiezen. Die kiezen waren aangepast om bladeren te eten, immers in die tijd was er nog geen gras, dus de paardjes waren bladetende bosdieren.
De hersenen van Hyracotherium waren behoorlijk groot, wat niet alleen aangeeft dat hij intelligent was maar ook scherpe zintuigen had. Scherpe oren en neus hadden de paardjes wel nodig, want in die tijd werd het bos bewoond door enorme vleesetende loopvogels. Vogels als Gastornis en Diatryma worden dikwijls afgebeeld terwijl ze zo'n klein paard verscheuren. Paarden leefden in Noord-Amerika en Eurazië, toen in het vroeg Oligoceen de bossen terug trokken moesten de paarden zich aanpassen aan een leven in de open vlakte. Die in Noord-Amerika overleefde het, maar in Europa en Azië stierven ze uit. Hierna ontwikkelden de paarden zich alleen nog maar in Noord-Amerika.

© J.Kielen
Een voor -en achterpoot (Of zijn het benen?) van Hyracotherium. "Eohippus" wat betekend "Paard van de dageraad" was misschien een veel toepasselijkere naam, maar de naam Hyracotherium was eerder verzonnen en dus is dat de geldende.