Dorudon



betekenis: "Speertand"
dieet: carnivoor
grootte: 5 meter lang
gewicht: ongeveer 600 kilo
tijd: laat Eoceen
locatie: Egypte



Dorudon was een primitieve dolfijn, waarschijnlijk had hij nog geen "echolocatie".
Toen Dorudon voor het eerst werd gevonden dacht men dat het om een jonge Basilosaurus ging. Later vond men jonge Dorudons, dus was het zeker een apart genus. Dorudon was een kleine vroege walvis, met de groote van een flinke dolfijn. Hij is voornamelijk bekend uit het Dal der Walvissen. Men vermoed dat het tijdens het Eoceen een beschutte lagune moest zijn geweest, waar de Dorudons heen gingen om hun jongen te werpen. Dit was waarschijnlijk de reden dat Basilosaurus zich ook in de lagune bevond. De grote roofwalvis zal zich met jonge Dorudons hebben gevoed en misschien ook met de volwassen. De bewijzen hiervoor worden gevormd door tandafdrukken van Basilosaurus op skeletten van Dorudonjongen.
Van binnen verschilde Dorudon nog veel van de tegenwoordige dolfijnen (zoals het gebit, dat was nog heel anders.), maar uiterlijk waren het al echte walvissen. Met uitzondering van de achterpootjes, er zijn geen Dorudonachterpootjes gevonden, maar hun bekken geeft aan dat ze die toch wel hadden. Een ander verschil met hedendaagse dolfijnen is dat Dorudons waarschijnlijk geen echolocatie hadden. Het zogeheten "meloenorgaan", in het bolvormige voorhoofd van dolfijnen, dat de echo's uitzendt is bij Dorudon nog niet aanwezig. Ook beschikte hij nog niet over de intelligentie van de dolfijnen van nu. Intelligentie is nodig om groepsgedrag te vertonen, dus op het eerste gezicht zouden Dorudons solitair moeten zijn. De vondsten in het Dal der Walvissen geven aan dat ze toch wel in groepen leefden.
Tenslotte is Dorudon waarschijnlijk de voorouder van de hedendaagse dolfijnen. Dus niet echt uitgestorven, maar geëvalueerd in de dolfijn van vandaag de dag.


Dorudon
© J.Kielen