Canis dirusbetekenis: "Gruwelijke Hond"
dieet: carnivoor
grootte: 1,5 meter lang
gewicht: ongeveer 80 kilo
tijd: Pleistoceen tot recentelijk
locatie: Noord-AmerikaDe reuzenwolf Canis dirus was drie keer zo groot als de hedendaagse wolven.
Er zijn binnen het genus Canis verschillende species, onder andere de hond, de coyote, jakhalzen en alle soorten wolven. Canis dirus is een uitgestorven reuzenwolf en de grootste Canide die ooit heeft geleefd. Canis dirus zag er hetzelfde uit als de hedendaagse wolven, alleen groter. Uit de fossielen blijkt dat hij net als de hedendaagse wolven in roedels jaagden. Aangezien de kleine wolven van nu al met z'n allen een bizon kunnen omleggen zou een roedel van reuzenwolven wellicht een grondluiaard of een reuzenkameel hebben kunnen doden. Uit de sporen blijkt dat roedels reuzenwolven dikwijls vochten met groepen sabeltandkatten, waarschijnlijk vochten ze om kadavers.
In de teerputten van Rancho La Brea zijn meer dan tweeduizend skeletten van Canis dirus gevonden. Zoals duizenden andere aaseters waren ze afgekomen op de geur van rottend vlees en kwamen vast te zitten in het asfalt.
Canis dirus was een formidabel roofdier, als de gewone wolf een Velociraptor zou zijn dan was dit een Megaraptor. Canis dirus is des te opmerkelijker aangezien hij nauwer verwant is met onze eigen honden (Canis familiaris) dan mensen met chimpansees.

©J.Kielen

©J.Kielen