Brontotheriumbetekenis "Donderbeest"
dieet: herbivoor
grootte: 2,5 meter hoog bij de heup
gewicht: 4 ton
tijd: laat Eoceen tot vroeg Oligoceen
locatie: Noord-AmerikaBrontotherium was zo groot als een olifant en was het eerste landzoogdier die deze afmetingen bereikte.
In het laat Eoceen onderging de wereld een dramatische klimaatsverandering, het werd langzaam kouder en droger op aarde. Dit proces ging 50 miljoen jaar lang door, wat uiteindelijk resulteerde in de ijstijden. Door deze klimaatsveranderingen veranderde de wereld, waar eens regenwoud was kwamen nu meer savannen en open vlakten. In een open landschap was het beter om groot te zijn, want als je maar groot genoeg bent is er geen een roofdier sterk genoeg om je te eten, en als je groot bent kun je ook langer grote afstanden afleggen zonder voedsel en water. Toen de regenwouden zich dus terugtrokken tot rond de evenaar begonnen veel dieren groter te worden, als aanpassing aan de open vlakte. Het grootst waren de Brontotheren, die werden zo groot als de hedendaagse olifanten. Nog nooit waren de zoogdieren zo groot geweest.

Brontotherium is de naamgever van de Brontotheren, die in het Eoceen de rol van de grote herbivore dinosauriërs hadden overgenomen. En net als dinosaurusfamilies als de Hadrosauriërs en de Ceratopsiden verschilden de Brontotheren kwa lichaam niet veel van elkaar. De enige manier om ze uit elkaar te houden is hun neushoorn. Brontotherium had een tweedelige knots op zijn neus. Brontotheren zijn verwant aan de neushoorns, maar hun neushoorn bestond uit bot in plaats van uit hoorn (Het spul waar je nagels van gemaakt zijn.) zoals bij de latere neushoorns. Het bot was veel te breekbaar om mee te vechten, en dus was hij eigenlijk alleen maar voor de sier. De vrouwtjes hadden een veel kleinere knots, dus voor de mannetjes was het ook een "sexual display", een manier om rivalen te imponeren en vrouwtjes op te winden.
Brontotherium betekend: "Donderbeest", en ook de andere leden van die familie hebben namen in die trand, zo betekend Embolotherium: "Stormrambeest". Ze hebben deze naam gekregen naar aanleiding van een legende van de Sioux indianen. Die hadden al wel eens Brontotheriumbotten gevonden die door erosie bloot waren gelegd. Ze dachten dat het botten waren van de "donderpaarden" die over de wolken stampten en zo onweer veroorzaakten.
Brontotheren kwamen voor in het gehele noordelijk halfrond. Ze waren te groot om last te hebben van roofdieren, zelfs niet van de enorme Andrewsarchus en Hyaenodon. Ze waren erg succesvol, maar in het midden Oligoceen begon hun aantal terug te lopen. Ze werden vervangen door de neushoorns.